piatok 22. novembra 2013

Niall Leonard - Drvič

Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Počet strán: 320
Väzba: tvrdá

Sedemnásťročný Londýnčan Finn Maguire je dyslektik so záznamom v registri trestov, ktorý sa pretĺka ako predavač v reštaurácii s rýchlym občerstvením a žije so svojím nevlastným otcom, neúspešným hercom. 
Finnovi sa celý život obráti naruby, keď jedného dňa nájde svojho otca zavraždeného. Polícia ho považuje za hlavného podozrivého, a tak musí zápasiť s časom, aby očistil svoje meno a zistil, kto jeho otca nenávidel natoľko, že ho zabil. Odpovede hľadá v nemilosrdnej džungli londýnskeho podsvetia, odhaľuje temné tajomstvá a zisťuje, že človeka dokážu najväčšmi raniť tí, ktorým verí...  

Čo urobí sedemnásťročný chalan, keď zistí, že jeho otca zavraždili a nik mu neverí, že ten zločin nespáchal on? Podnikne vyšetrovanie na vlastnú päsť. Zapletie sa s nebezpečnými ľuďmi, len aby zistil pravdu. No pravda občas veľmi bolí a nikdy by si nepomyslel, aké ohavné tajomstvá zistí o osobách, ktorým bezhranične dôveroval. Ocitne sa v ohrození života.

Vďaka nenávisti si hladný, hovorieval otec, a ja som to nikdy nechápal, lebo som hladný stále a nepáčilo sa mi to.

Aj keď je dej taký ponurejší (adekvátny k téme), autor sa ho snažil osviežiť humornými replikami hlavného hrdinu. Ak sa Finn ocitol v beznádejnej situácií, na scéne sa objavil jeho sarkastický humor. Z toho vyplýva, že kniha nie je iba o zabíjaní a bojovaní, ale aj vtipných výrokoch, ktoré rozosmejú nejedného čitateľa. Nezáleží na tom, či je to napätá pasáž alebo pokojná, vždy sa tam nájde aspoň malá štipka humoru.

Akoby som nič necítil. Možno som bol v šoku, možno ten šok ešte stále trval, možno mi to ešte jednoducho nedošlo, ale niekto naozaj zabil môjho otca a ja som cítil len... zvedavosť?

Pri čítaní tejto knihy som sa musela párkrát uisťovať, že nečítam knihu o robotovi, ktorý nemá žiadne city. Celé to Finnove správanie bolo nanajvýš čudné a trochu ma to miatlo. Hlavná postava neprejavila ľútosť nad smrťou otca. Pociťovala iba neskonalú túžbu po pomste a spravodlivosti, a poháňala ju zúrivosť. Celý čas som čakala, kedy už prejaví smútok a napokon som sa aj dočkala. Druhou vecou, ktorú by som dielu vytkla, je mierna absencia napätia a akcie, čo je aj, v konečnom dôsledku, paradox, pretože je to predsa triler. Ja som to pociťovala tak, akoby spisovateľ na začiatku príbehu utlmil akúkoľvek akciu a nechal jej slovo až na samotnom konci. Autor vedel, čo robí, pretože som v dôsledku toho netrpezlivo obracala stránku za stránkou.

Koniec ma úplne obral o reč a neverila som tomu, čo vlastne čítam. Až do posledných stránok som si myslela, že ide iba o krutý vtip a pravda bude niekde inde. No nestalo sa tak. Spisovateľ pripravil svojej postave dosť krušné chvíle. Zároveň ma to šokovalo, ale aj uchvátilo, lebo toto dielo je napísané takým štýlom, aby sa ten, kto príbeh číta, sústredil na nepodstatné veci a prehliadal tie kľúčové. Preto mi táto kniha vyrazila dych. Autor nám dával falošné indície, aby nás zaviedol na nesprávnu stopu. Bolo to vynikajúco napísané.

Táto kniha bola úžasná. Plná nečakaných zvratov, bojovania, zabíjania a akcie. Jedna nevýhoda bola ale tá, že musíte na akciu dlho čakať. Druhá chybička spočívala v tom, že hlavný hrdina, Finn, nepociťoval žiadne city. Bol ako robot a to mi na ňom prekážalo, no dá sa to prehliadnuť. Ja som sa na to asi veľmi sústredila. Rozuzlenie knihy bolo priam neuveriteľné. Ak som spisovateľovi krivdila, že sa tam nachádza absencia napätia, tak to vynahradil v závere. Záver bol akciou a napätím neskutočne nasýtený. Myslela som si, že toto dielo nie je súčasťou série, ale mýlila som sa. Autor už pracuje na pokračovaní, ktoré má názov Incinerator (Spaľovňa). Na druhý diel sa už teším a dúfam, že tie "chybičky krásy", ktoré sa nachádzajú v tejto knihe, odstráni. Kvôli tým chybičkám dávam nasledovný počet hviezdičiek, ale určite ju doporučujem prečítať každému, kto má rád detektívky alebo trilery.

Hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Ikarus. 
Knihu si môžete kúpiť TU.

10 komentárov:

  1. Pekná recenzia. Ani neviem prečo, ale podľa obálky som predpokladala, že to bude o niečom nadprirodzenom a nie detektívka.
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.
      Presne. Asi to bude tým, že obálka je taká temná.

      Odstrániť
  2. Jsem ráda, že se ti to líbilo.. :o)

    -Věděla jsem, že bude!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Drvič...hm..ten názov je zvláštny, ale recenzia sa mi veľmi páčila :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.
      Ten názov vystihuje situácie v knihe, takže sa mi teraz už nezdá zvláštny :)

      Odstrániť
  4. Pekne napísané, normálne som teraz zvedavá, čo bolo teda na tom konci.:) Ak sa podarí, určite by som si knihu rada niekedy prečítala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem.
      Určite si to prečítaj a potom mi napíš, ako sa ti "páčil" koniec.

      Odstrániť
  5. Ako, táto kniha bola fakt niečo. Páčila sa mi nesmierne, aj keď musím uznať, že si výborne vystihla Finnovu robotickosť. :D A koniec? No commet, to bolo fakt kruté.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tomu fakt nedokázala uveriť. Až do poslednej stránky som si myslela, že sa niečo stane a koniec bude iný, no nestalo sa.

      Odstrániť
  6. Kniha úžasná! Dostal som ju na Vianoce a 25.12. už bola prečítaná, naozaj neuveriteľné, mohli by to aj sfilmovať :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly