nedeľa 10. novembra 2013

Julie Crossová - Búrka – Uväznený v čase

http://www.fragment.sk/sys.php?action=image_detail&show=1&typ=FGB&src=picture/shop/sk/zbozi/upload/v_burka-uvazneny%20v%20case-tit-710693-01.gifPočet strán: 328
Väzba: brožovaná  
Vydavateľstvo: Fragment

Prítomnosť, rok 2009. Jackson Meyer je normálny mladý chalan - študuje, má priateľku...
Má však schopnosť, o ktorej mnohí ľudia iba snívajú. Dokáže cestovať v čase do minulosti. Nedokáže meniť ani ovplyvňovať budúcnosť, môže len znovu prežiť to, čo sa už stalo.
Jedného dňa do Jacksonovho života vtrhnú dvaja neznámi muži a v zápase je jeho priateľka Holly smrteľne zranená. Jackson v zúfalstve skočí o dva roky späť do roku 2007. Nedokáže sa však vrátiť do súčasnosti. Je uväznený. Stojí tvárou v tvár "Nepriateľom času", ktorí ho prenasledujú. Čo všetko je ochotný obetovať pre záchranu svojich blízkych a možno aj celého sveta? Aké tajomstvá obklopujú jeho život?

Búrku som si chcela prečítať odvtedy, keď som zistila, že sa chystá jej slovenské vydanie. Zaujala ma anotácia, aj oficiálny knižný trailer. No kniha, ktorá sa mi dostala do rúk ma veľmi prekvapila. Nielenže to bola Young Adult Fantasy, ale aj plnohodnotný triler, ktorý sa mi dostal pod kožu. Síce som čo-to vydedukovala z popisu, no nikdy by mi nenapadlo, že dielo bude až tak nasýtené akciou a napätím.

Jackson vyrastal ako normálny chalan, no raz sa premiestnil v čase a od tej doby sa na neho valí jeden problém za druhým. Vôbec nevie, prečo má takú schopnosť a nevie, ako s ňou zaobchádzať. Existuje v jeho okolí niekto, kto by mu mohol pomôcť alebo na to bude sám? Sú aj iní ľudia podobní jemu? Kto sú Nepriatelia času a prečo majú vo svojom hľadáčiku práve jeho? Hlavná postava je z celej situácie zmätená a nevie, komu má dôverovať. Rozhodne sa správne alebo prejde na zlú stranu, a tým urobí najhoršiu chybu svojho života? Jedno je isté: Niečo bude musieť obetovať. Ale čo?

Hlavný hrdina sa snaží zachrániť svoju lásku, Holly, všemožnými spôsobmi. Smrteľne ju zranili muži, ktorí po ňom idú a ničoho sa neštítia. Nechcel od nej odísť, ale keď uvidel, že jeho nepriatelia sú odhodlaní zabiť aj jeho, nekontrolovateľne a proti svoje vôli skočil o dva roky dozadu a ju nechal, v izbe, napospas osudu a ľuďom, ktorí sa nezastavia, kým ho nenájdu. Snaží sa vrátiť, aby mohol zachrániť priateľku, ale márne. Niečo mu skok do prítomnosti blokuje. Bude si musieť vybudovať budúcnosť v minulosti alebo sa napokon vráti? To je veľkou záhadou aj pre Jacksona a pomaly stráca nádej. 

Celá táto situácia je predsa len prospešná, lebo zisťuje tajomstvá o ľuďoch, ktorí sú mu blízki. Zistí, že pravda sa nepočúva dobre a radšej by niekedy mala byť zahrabaná pod klamstvami. Začína sa "hra na mačku a myš", len s tým rozdielom, že nevie, kto sú zač jeho nepriatelia. Aby to zistil, musí začať konať na vlastnú päsť. Nemôže dôverovať ani najbližšiemu človeku, lebo nevie, čo sa za tou mierumilovnou tvárou  skrýva. Je na to úplne sám. Alebo nie?

Autorkin štýl písania sa mi nesmierne páčil, lebo som konečne našla knihu, kde sa hlavné postavy správali na svoj vek. Dej okorenila miernymi nadávkami, ktoré vôbec neboli nemiestne. Naopak, dokonale tam sadli a nerozčuľovali čitateľa. Boli použité v ten správny čas a spisovateľka nimi neplytvala. 

Príbeh bol vyrozprávaný z pohľadu hlavného hrdinu, za čo má odo mňa kniha veľké plus. Povedzme si na rovinu: mužský pohľad na vec je omnoho lepší ako ten ženský. Niektoré pasáže zahŕňali aj retrospektívny pohľad, takže som si vedela spojiť súvislosti, ale musím sa priznať, že nejaké momenty boli pre mňa zmätočné a strácala som sa v nich. No to iba ojedinele a na krátky čas. Dokázala som sa dostať hneď do obrazu. Pri tejto knihe budete potrebovať určitý pokoj na čítanie, lebo inak sa v tých rokoch, do ktorých skočil, stratíte. Ale aj napriek tomu musím pochváliť veľmi dobre premyslenú zápletku, napätie a akciu, ktoré boli na každej stránke. Od tohoto príbehu som čakala niečo kvalitné, a preto ma prekvapilo, že to spĺňalo moje nároky na úžasné dielo, ale aj ich v plnej miere prevyšovalo. Naozaj odporúčam prečítať! Neskutočne sa teším na ďalší diel.

Hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Knihu si môžete kúpiť TU.

11 komentárov:

  1. Kniha se mi taky líbila, byla dobře napsaná a děj poutavý. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ejha, takže sa mám na čo tešiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wow, určite si to prečítam. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knihu som registrovala, ale nikdy ma nezaujala... až doteraz. Po tvojej recenzii by som si ju rada prečítala.:) Dúfam, že sa aj ja zorientujem v tom čase.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som veľmi rada, že som ťa nalákala na knihu :)
      Neboj, určite sa zorientuješ, len sa musíš viac sústrediť na dej, to je všetko :)

      Odstrániť
  5. Ja som sa miestami stratila v tých skokoch, ale kniha sa mi veľmi páčila. Nápad je skvelý aj postavy si ma získali. Ale ten uvoľnenejší začiatok bol asi naj, keď J. balil mladšiu H. 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ha, ty spoileruješ :DDDDD Mne sa zas páčili tie hlášky :)

      Odstrániť
  6. Těším se až si knížku přečtu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tú knihu by som si fakt chcela prečítať. Vyzerá veľmi zaujímavo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly