nedeľa 1. septembra 2013

Upírska akadémia 2 - Mrazivý bozk - Richelle Mead



Počet strán: 312 strán
Väzba: pevná väzba
Vydavateľstvo: Slovart 

Druhé pokračovanie najlepšej upírskej série súčasnosti. Upírska akadémia sa vracia s Mrazivým bozkom.
Rose miluje Dimitriho, Dimitri možno cíti niečo k Tashi a Mason by položil vlastný život, len aby mohol byť s Rose. Na Akadémii sv. Vladimíra sú zimné prázdniny a Rose sa cíti všelijako, len nie sviatočne. Útok strigojov postavil všetkých do pozoru a Akadémia je priam zaplavená strážcami vrátane Rosinej matky Janine Hathawayovej. A akoby slovné a fyzické potýčky s matkou nestačili, Dimitri má oči len pre Tashu, Mason sa až po uši zamiloval do Rose, ktorá sa každú chvíľu ocitá v Lissinej hlave, práve keď si to rozdáva so svojím frajerom Christianom. Strigoji vo svojich útokoch nepoľavujú a moroji ani strážcovia nechcú nič riskovať, a tak je výročný lyžiarsky zájazd pre všetkých povinný! Zasnežené pláne a luxusné lyžiarske stredisko poskytujú len ilúziu bezpečnosti, ktorú musí Rose opustiť, keď jej traja kamaráti zaútočia na silnejších a nebezpečnejších strigojov. Rose prichádza na pomoc iba Christian, ale každé hrdinstvo má svoju cenu.

V druhej časti, najúžasnejšej upírskej série na svete, sa budú diať hrozné veci, ktoré nikto nepredpokladal. Ovplyvní to celú Akadémiu. Nikto už nie je v bezpečí, lebo k slovu sa hlásia tí z najhorších; Strigoji. Jedno je isté: Niekto zomrie.

Ďalší diel prináša aj nové postavy, ktoré výrazne zamiešajú karty. Kto je Tasha? Čo ju spája s Dimitrim? Tieto otázky sa vám určite vynárali v hlave, keď ste si prečítali anotáciu. Bohužiaľ, to vám prezradiť nemôžem. Nechcem vás pripraviť o prekvapenie. (Alebo skôr o šok?) Či už je to prvá, alebo druhá varianta, zaručujem vám, že vás to zistenie zdvihne zo stoličky.

Rose je, ako vždy, perfektná postava, ktorá musí nielen čeliť svojim citovým problémom, ale, najnovšie, aj svojej matke, ktorá všetkých z akadémie sprevádza na lyžiarsky zájazd. Dusná atmosféra by sa dala krájať, ale to nie je všetko; akoby toho nebolo dosť, ocitá sa v Lissinej hlave vždy v ten najnevhodnejší čas. Rose má už všetkého plné zuby a Mason za ňou chodí ako oddaný sluha. Dokáže mu vysvetliť, že to, čo k nemu cíti je iba v priateľskej rovine? Podľahne Dimitri šarmu Tashi? Ako sa vyvinie vzťah matky a dcéry? Ako sa s tým všetkým vyrovná mladá strážkyňa vo výcviku?

Vzťahy boli tak komplikované, že som niekedy rezignovane zavrela knihu a vrátila sa k nej niekedy až za dva dni. Nie som človek, ktorého keď niečo vyvedie z rovnováhy číta ako o preteky, len aby sa dozvedel, čo sa stalo. Ja si to vždy nechám uležať v hlave, až potom sa môžem posunúť v deji ďalej. V prípade tejto knihy som tak urobila asi päťkrát, čo je pre mňa rekordné číslo. Ak som sa ironicky spýtala, či sa to dá ešte viac skomplikovať, dostalo sa mi rýchlej odpovede v podobe vygradovanej situácie, z ktorej som mala nervy v kýbli a v duchu som sa karhala za to, že som sa vlastne na to aj opýtala. Čítala som to ako na ihlách a posledné udalosti som musela poriadne predýchavať.

Znova musím pochváliť preklad, za ktorým stojí tá istá prekladateľka, ako pri prvej časti. Kniha má u mňa týmto veľké plus. Opäť volila slová, ktoré sú nám blízke a úžasne vie narábať s našim slangovým jazykom, takže toto knihu iba skrášlilo ešte viac. Bolo to úžasné čítanie, čo sa týka príbehu, ale aj prekladu.

Autorka nám servírovala jedno prekvapenie za druhým, ale koniec bol neskutočne napätý. Najprv som myslela, že vyletím z kože, potom som sa upokojila, lebo to naberalo "dobré" obrátky a následne som knihu chcela s buchnutím zavrieť a dovidenia. Lenže na úplnom konci ma čakalo úžasné prekvapenie, vďaka ktorému som spisovateľke odpustila všetky nervové hračky, ktoré na nás prichystala. Vtedy som bola rada, že som znova neodložila knihu, lebo keby som to urobila, najlepší koniec by som sa dozvedela až za pár dní a to by ma vyrútilo. Krajší záver si ani predstaviť neviem.

Toto dielo bolo úžasne dynamické a veľmi čitateľné, za čo môže aj v malej miere preklad, ktorý bol geniálny a lepší sa zostaviť ani nedal. Ak by som to mala zhodnotiť, naozaj neviem, ktorá kniha bola lepšia. Prvá časť bola v niektorých ohľadoch slabšia, ako druhá, a naopak, druhá bola v niektorých pasážach slabšia oproti prvej, takže by sa dalo povedať, že sa vyvažujú a obidve majú niečo do seba. Autorka ani druhým dielom nesklamala a dokázala čitateľa nadchnúť. Vrelo doporučujem prečítať aj toto pokračovanie.

Hodnotenie: 5/5

11 komentárov:

  1. Skvelá recenzia, naozaj. Ak by som už nemala o sérii utvorený názor, tak by som sa do nej pustila s plným nasadením. Keďže mi však prekáža Rose, kt. mi ako knižná hrdinka vôbec ale vôbec nesadla, možno by som sa dostala ďalej než po túto knihu. Určite si prečítam aj ostatné diely, ale zatiaľ sa iba pripravujem. (a hlavne to chcem dočítať, aby som sa mohla pustiť do Bloodlines) :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Vždy si tvoju pochvalu vážim a dokáže veľmi potešiť :)
      Keď ti hlavná hrdinka nesadla, tak to je potom oničom. Nedá sa ti to aspoň vykompenzovať inou postavou? :)

      Odstrániť
    2. No, Dimitriho znesiem. :D Ale fakt to dočítam, aby som bola v obraze na Bloodlines. Len ešte nevie kedy. ;-)

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze, ale musím říct, že jestli si při čtení prožívala šoky teď, počkej na třetí a čtvrtý díl. :D Já jsem u třetího dílu skoro nedýchala a nakonec jsem brečela a u čtyřky několikrát taky. :D (I když já jsem citlivka a brečím u každé třetí knihy. :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bože na tretí diel ma už toľko veľa ľudí upozorňovalo až sa bojím :D Teraz sa obávam aj štvorky :D
      Ďakujem veľmi pekne :D :D

      Odstrániť
  3. Mňa celkom šokovala aj jednotka a tá je označovaná ako len prípravná jazda :) Od Mrazivého Bozku ma momentálne delí 94km ale ako náhle sa dostanem na privát, tak ju beriem do rúk a konečne prečítam, nech nezapadá chuderka prachom :) Ale upíri na lyžiarskom zájazde? Vtipná predstava :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ver mi, jednotka bola iba prípravná jazda. Dvojka je úplne o niečom inom. Veľa napätia, problémov.... :) Čo najskôr si ju prečítaj, neoľutuješ :)

      Odstrániť
  4. Táto série je úžasná, ale ten koniec tuto, no skoro som sa z toho rozplakala 8(
    Považujem toto za najslabší diel série, aj keď je takisto skvelý. Chýbali mi tam nejaké tie väčšie scény s Dimkom.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Sérii jsem teda četla už hodně dávno, ale vím, že se mi líbil každý díl. Docela ti závidím, že to čteš poprvé.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Konečne sa dostanem aj ja tento mesiac k tejto sérii. Škoda, že tie slovenské preklady trvajú tak dlho :/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. už by som sa konečne mala pustiť do ďalšej upírčiny :D ale stále sa neviem rozhodnúť medzi Školou noci a Upírskou akadémiou :D počúvam (teda čítam :D ) rôzne názory a vždy ma niečo odradí :D každopádne skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly