sobota 21. septembra 2013

Kathy Reichs - Vražedné tajomstvá

http://data.bux.sk/book/033/222/0332224/large-vrazedne_tajomstva.jpg
Počet strán: 366 strán
Väzba: tvrdá s prebalom
Vydavateľstvo: Slovart

Do malej dedinky v Guatemale prichádza doktorka Temperance Brennanová so svojím tímom forenzných špecialistov, aby v rámci vládneho programu pomohla odhaliť a identifikovať ostatky obetí masakru, ktorý mal zostať zabudnutý. Odkrývanie masového hrobu však naruší nečakaný útok na dvoch členov jej tímu. Krátko nato ju miestny detektív požiada o pomoc s identifikáciou zvyškov ľudského tela nájdených v septiku. Guatemalská polícia sa domnieva, že by mohli súvisieť s vyšetrovaním zmiznutia štyroch mladých dievčat z prominentných rodín. Tempe ochotne spolupracuje a pátranie ju privedie až k tajomstvám ľudí, čo sa v túžbe po moci a po peniazoch neštítia ničoho.

Knihu som prečítala za deň. Dôvod? Boli tam nezmyselné dlhé opisy, ktoré nabádali čitateľa pokračovať závratným tempom, pretože sa konečne chcel dostať do bodu, keď to bude už naozaj napínavé. (Splnilo to svoj účel.) Druhý dôvod je ten, že v poslednej dobe mám náladu na detektívky. Pri tomto diele musíte mať chuť na takýto žáner, lebo ak nie, tak vás to bude iba nudiť a žiadny progres v čítaní nezaznamenáte aj niekoľko dní.

Ak si myslíte, že vás to bude baviť iba preto, že máte radi seriál Kosti a scenár má na svedomí tá istá osoba ako knihu, možno ste na veľkom omyle. Presne to som si myslela aj ja a kniha ma tým pádom neskutočne sklamala. Nikdy som nechcela porovnávať knihu so seriálom/filmom, ale tu vám musím ozrejmiť pár vecí: Jediná spojitosť so seriálovým námetom je hlavná hrdinka Temperance Brennanová, inak je všetko pozmenené. Jej forenzný tím je úplne odlišný a tiež tam nenájdete ani Bootha, čo má v konečnom dôsledku aj za výsledok miernu absenciu humoru. Ešte raz vás upozorňujem, že kniha sa drží svojej vlastnej dejovej línie a úspešný seriál, Kosti, s ňou nemá žiadny súvis. Najprv si túto skutočnosť musíte uvedomiť, aby ste sa nepristihli, že frflete zakaždým, keď dielo zoberiete do rúk.

Humor sa dostavil (napočudovanie) až na konci, v bode, keď som už chcela nad knihou vyrieknuť ortieľ (sklamane ju zavrieť) a vôbec ma nezaujímalo, ako sa to napokon skončí. Čo z toho vyplýva? Záver je úžasný a neľutujem, že som musela takmer celú knihu pretrpieť. Áno, priznávam, že som knihu mylne precenila a možno keby som sa tak netešila na čítanie, tak by som teraz bola v hodnotení miernejšia. Nedá sa nič robiť, ale toto dielo vôbec nesplnilo moje predstavy. Veľmi ma to rozladilo a čítala som to iba kvôli tomu, že som to chcela mať dočítané.

Zápletka bola prepracovaná úžasne a do detailov. Asi nemám takú dobrú intuíciu, ale nevedela som, kto je vrah až do konca. Potom som neveriacky krútila hlavou a vravela si, že to by ma nenapadlo ani vo sne. Detektívka to bola ako vyšitá. Rozuzlením si kniha upravila o trošíčku renomé (vtedy som ju čítala ako na ihlách) a bola som rada, že som nerezignovala a donútila sa toto dielo prečítať celé. Vyriešenie prípadu bolo geniálne a tým si u mňa spisovateľka vyslúžila plus. Bol to zlom, ktorý som očakávala od začiatku, no dostavil sa neskoro. Zlom, vďaka ktorému som prevracala stránky s radosťou a zatajeným dychom. Zlom, ktorý urobil z priemerného štýlu písania niečo dynamické a ja som sa vtedy spýtala: Prečo nám autorka neukázala na začiatku, ako dobre vie písať? Ak si to nechávala ako tromf, urobila zlý ťah.

Neodvážila by som si tvrdiť, že ľudia, ktorí majú radi seriál budú knihou pohŕdať. To nie. Lenže nečakajte, že sa autorka bude držať toho, čo poznáte z televíznych obrazoviek. Tá podoba je na kilometre vzdialená. Radšej nemajte nijaké očakávanie, aby ste si potom mohli vychutnať príbeh, tak ako si zaslúži. Nedajte sa odradiť nezáživným začiatkom. Hneď keď sa začne riešiť prípad, tak vás to vtiahne do deja. Ako som už spomínala, ten záver sa mi javil najlepší a keby sa niesla v tomto duchu (a tempe) celá kniha, ohodnotila by som ju pozitívnejšie. No to sa, bohužiaľ, nekonalo, preto si dielo u mňa vyslúžilo nasledovný počet hviezdičiek:

Hodnotenie: 3/5

1 komentár:

  1. No, väčšinou sa seriály s knihami vôbec nepodobajú. A Kosti nepozerám, takže by som nevedela, čo mám od knihy očakávať - v tom by problém nebol. Ale momentálne nemám na vyšetrovanie vrážd veľmi chuť. Teraz skôr niečo fantasy. ;-) Možno inokedy.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly