sobota 3. augusta 2013

On my Wishlist #10

 
Meme je od Book Chick City.
Cieľom je uverejniť názvy kníh, ktoré by vo vašej "knižnici" nemali chýbať :)

 Prečo som si ju vybrala? Chcem si kúpiť niečo, čo by ma mohlo inšpirovať. Každý v mojom okolí vie, že chcem byť spisovateľka. (Viem, že je spisovateľov veľa, no ja sa kvôli tomu nikdy nevzdám svojho sna.) Táto kniha je určená pre tých umelcov, ktorí stratili nápady alebo niť myšlienok a to sa občas stane aj mne :D Tie rady sú veľmi nápadité a vtipné :)

Bohatě ilustrovaná, chytrá a vtipná knížka o tvoření, novátorství a plagiátorství v digitální době. Lze dnes vůbec být 100% původní? A má smysl o to usilovat?

Austin Kleon dospívá k závěru, že absolutní původnost je nedosažitelný cíl. Tvorba je a bude VŽDY krádež. Umělec je totiž sběratelem. Sběratelem zážitků, vlivů, vjemů... který však bere jen to, co opravdu miluje. Díky své sbírce tak pozná sebe a svůj styl. Každá tvorba je tedy produktem zkušenosti a zkušenost je souhrn všeho, co prošlo geny a smysly a stálo za uložení v paměti či v zásuvce pracovního stolu.

Podle Kleona jde o to, jak krást (=tvořit) se ctí: tedy tak, abychom navzdory všem výpůjčkám přinesli něco nového a měli z výsledků radost. Zkrátka, nemusíte být génius, stačí být sám sebou.

S knihou dostáváte ilustrovaný manifest tvořivosti, kongeniální desatero, které pustí umělce ve vás konečně ven. Knížka je pro každého začínajícího spisovatele, muzikanta, výtvarníka, copywritera, bloggera, fotografa, prostě pro všechny tvůrce, aktivní či zatím stále neprojevené.
 zdroj obrázka a anotácie: Martinus

3 komentáre:

  1. O této knize jsem neslyšela,ale může být zajímavá.. :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vidíš, veľmi dávno som tú knihu videla, zaujala ma trošku, no postupne som na ňu zabudla. Asi si ju nakoniec zoženiem. Môže to byť zaujímavé, keď už nič. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tahle je výborná, určitě si ji pořiď :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly