štvrtok 15. augusta 2013

Nata Sabová - Hry o lásku

http://www.vydavatelstvokoruna.sk/img/produkty/hry-o-lasku-515408873.pngPočet strán: 352 strán
Väzba: brožovaná väzba 
Vydavateľstvo: Koruna

Keď sa s ňou Drahomír po prvýkrát stretol, mala len šestnásť rokov. On osemnásť. Zaujala ho na prvý pohľad, na prvý dotyk s jej krásnym, tancom vytvarovaným telom, na prvé vdýchnutie jej vône s jemnou prímesou fialiek.

Rozhovor s ňou bol príjemný a uvoľňujúci. Tanec s ňou bol romantický i zmyselný... bola stelesnením jeho ideálov o dievčati. No potom z jeho života zmizla rovnako rýchlo, ako doň vošla, a on ani len netušil, kde ju hľadať. Nemal jej telefónne číslo, nevedel, odkiaľ pochádza, nepoznal ani jej skutočné meno.
Prešli roky a ich cesty sa opäť preplietli. Keď ju Dade zbadal na autobusovej zastávke, neveril vlastným očiam. Žeby mu osud predsa len žičil? Tentoraz sa rozhodol neprepásť príležitosť a zistiť o nej všetko. Úplne všetko. Lenže záhadná dievčina mu opäť neprezradila o sebe nič a jediné, čo u nej docielil, bol prísľub, že mu dovolí nahliadnuť do jej života len vtedy, ak ich náhoda zvedie spolu do tretice.

„Nič viac mi nepovieš?“
„Nie,“ zasmiala sa na jeho výraze. „Veríš predsa v osud,“ doložila tajomným hlasom.
Nevyznal sa v nej a nevedel určiť, či to myslí vážne, alebo si z neho len uťahuje. Hnevalo ho, že nevie nahliadnuť do jej hlavy, a zároveň ho to dráždilo, o to viac sa chcel pokúšať.


Čo by ste robili na Dadeho mieste? Čakali, možno i ďalšie nekonečné roky, alebo tej náhode trochu pomohli? Dade si zvolil druhú možnosť a jeho úsilie bolo odmenené. Lenže ešte len teraz sa začína ten pravý boj. Ak si chce totiž Bianku získať, musí odísť na záhadný ostrov Efra a bojovať o jej srdce s ďalšími jedenástimi mladíkmi. A to všetko pod drobnohľadom jej záhadných učiteľov, medzi ktorými sú liečitelia, psychokinetici, jasnovidci, médiá... 
Kniha je nabitá nenúteným humorom a neskutočným napätím, ktoré zaručujú, že čitateľ bude ako na ihlách a so zatajeným dychom "hltať" tento príbeh. Dejová línia je veľmi nevyspytateľná. Aj keď sa mi od začiatku zdalo, že pointu som už odhalila a budem sa iba pokojne (a spokojne) utvrdzovať v mojich domnienkach, veľmi som sa mýlila, pretože (ako aj obálka napovedá) Nie je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá...

Vždy, keď som bola úplne presvedčená, že ma nič nemôže prekvapiť, nastal zlom, ktorý všetko otočil hore nohami a ja som sa nestihla ani čudovať. Toto dielo je prekvapením na každej stránke. Dej bol dynamický. Nestagnoval. Kniha sa čítala veľmi ľahko a veľmi rýchlo. Uvítala by som viac stránok, aby som sa tak skoro nemusela rozlúčiť s postavami, ktoré mi nesmierne prirástli k srdcu. Asi je to prvý prípad, kedy som mala rada aj záporakov a dokázala ich pochopiť. Hlavní hrdinovia boli milí a, čo je najdôležitejšie, pôsobili reálne.

Ústredným motívom knihy je, že Dade chce získať priazeň a lásku dievčaťa, Bianky, do  ktorej sa zaľúbil na prvý pohľad. Na niekoľko rokov sa mu vytratila zo života. Keď strácal nádej, že by ju ešte niekedy mohol stretnúť, naraz sa ich cesty skrížia. Urobí všetko, aby ju znovu nestratil, aj to, čo by, pred ich stretnutím, považoval za úplnú hlúposť a nezmysel. Prihlási sa do hry, z ktorej môže vzísť iba jeden víťaz a jedenásti porazení. Aké nástrahy na neho číhajú? Aké prekážky bude musieť zdolať, aby získal srdce svojej milej? Zvládne všetko, čo sa bude od neho v hre očakávať? Nesklame Bianku? Bude mať silných konkurentov? A tá najdôležitejšia otázka: Ako ďaleko dokáže zájsť zaľúbený človek kvôli vidine šťastia?

Keď budete čítať toto dielo, okolitý svet pre vás prestane existovať. Ocitnete sa na ostrove Efra a budete tam chcieť ostať navždy, pretože autorka tak neuveriteľne krásne vykreslila prostredie, v ktorom sa konali hry. Čas vám nebude nič hovoriť. Iba sa ponoríte do deja a vôbec si neuvedomíte, že z rána je razom obed, z obeda večer, z večere noc. Kniha je tak pútavá, že ani nebudete poznať pojem "únava". Dôležité je, aby ste knihu stihli prečítať za jeden deň, lebo ak nie, potom vás bude mátať: "Ako to, preboha, skončí? Veď pred chvíľou bolo všetko jasné." a nebudete môcť vôbec zaspať. Odporúčam prečítať na jeden nádych, aby ste sa predtým, ako vás navštívi spánok nemuseli zamýšľať nad koncom tohoto očarujúceho príbehu.

Na tomto diele zbožňujem všetko. Či už postavy, prostredie, zápletku.... Bavilo ma odhaľovať tajomstvá hier, ktoré neboli až také očividné, ako sa na prvý pohľad môže zdať, úžasne premyslené pravidlá, ktoré sa môžu javiť ako nespravodlivé, no v konečnom dôsledku plnia svoju funkciu. Milujem ten originálny príbeh, ktorý nám autorka podala v rúšku tajomstva. Najúžasnejšie na tom bolo to, že Nata od začiatku vedela, čo bude písať, takže nikdy sa nestalo, že by jej došiel dych (skôr naopak). Nikdy som tam nepocítila ani hluché miesto, takže si môžete predstaviť aká úžasná kniha to musí byť.

Zbožňujem spisovateľkin štýl písania. Jej nový počin bude určite dielo, ktoré iba jedenkrát prečítané rozhodne nebude. Dokonca, Ochrankyňu zhodil z môjho osobného "piedestálu" najlepších kníh od tejto autorky a to je už čo povedať. Dokonalý námet, dokonalé spracovanie, dokonalý dej, dokonalé postavy a neskutočná fantázia autorky, zaručujú len jedno: Nádhernú knihu, ktorá si získa každého. 

Keď ju raz rozčítate, už ju neodložíte, lebo vás bude veľmi zaujímať, ako všetko napokon skončí. Napätie, ktoré je do dejovej línie vložené, len podčiarkuje jedinečnosť tohoto skvostu a nabáda čitateľa prevracať stránku. Ani sa nenazdáte a už je, bohužiaľ, koniec príbehu. Po prečítaní máte sto chutí ponoriť sa do príbehu znovu. A naozaj, seriózne, rozmýšľam, že to urobím. Nemám čo tejto knihe vytknúť. Vyjadrujem sa na jej adresu iba v superlatívoch, ktorými nepochybne oplýva. Je proste geniálna a spisovateľka zas potvrdila, že by mohla konkurovať aj zahraničným kolegom. Naozaj sa túto knihu oplatí vziať do rúk.

Hodnotenie: 5/5

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.
Knihu si môžete objednať TU.

5 komentárov:

  1. Nata Sabová je jedna z mojich obľúbených slovenských autoriek, mám ju moc rada :) Túto knihu mám už doma a veľmi sa na ňu teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prekonala Ochrankyňu?? Tak to už musí byť naozaj skvelé dielo. Štýl Naty aj ja zbožňujem a tajomnosť mu určite len prospeje. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak s touto recenziou vysoko nesúhlasím. Podľa mňa je kniha prehnane nadhodnotená.

    Neviem v čom sú postavy reálne, pretože sú podľa mňa vykreslené veľmi čiernobielo. Ako je povedané - Bianka je dokonalé dievča a treba pre ňu dokonalého chalana. Záporné postavy tu podľa mňa až na jednu výnimku nie sú. A to je tiež veľmi čiernobielo vykreslený charakter postavy, ktorá je tam len preto, aby sme mali opak dokonalosti.

    A tie zvraty v tejto knihe... kde začnem? Kniha nabáda, že prvé riešenie nie je správne. Takže ak sa nad tým zamyslíme, vieme odhadnúť všetko. Jak s tým bojom, tak s tým útekom. Nie je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá. A ja som odhadol v tejto knihe každý jeden zvrat. Keď nad tým trošku človek premýšľa, logicky mu tam musí niečo nepasovať. Pravidlá sú na to, aby sa porušovali. Alebo aby dokázali aj hrdinovia bojovať za to, na čom im záleží. Alebo nie?

    Prostredie super, nápad dobrý, no spracovanie je podľa mňa veľmi prvoplánové a nedoťahuje sa na potenciál knihy. Ani trochu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň,

      ako môžete vidieť, knihu som čítala pred rokmi, takže vtedy som z nej bola nadšená. Teraz som veľmi náročný čitateľ a hodnotenie by dopadlo horšie. Omnoho. A navyše, už takéto diela ani nečítam. Rokmi sa vkus mení. Píšem úprimné recenzie, a vtedy, keď som písala túto, som to myslela úprimne.

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly