štvrtok 22. augusta 2013

Lena Riečanská - Čerešňa na šľahačku

http://www.vydavatelstvokoruna.sk/img/produkty/ceresna-na-slahacku-352811770.pngPočet strán: 256
Väzba: brožovaná
Vydavateľstvo: Koruna

Život nikdy nie je taký ideálny, ako by sme si priali. Niekto načne lákavú, šťavnatú čerešňu, zlíže šľahačku... Inému zostanú len oči pre plač. Netreba si zúfať, čerešne znova zakvitnú...

   Tento román ponúka všetko, čo prináša reálny život.  Lásku, priateľstvo, zradu, slzy aj smiech. Chcete sa dozvedieť, čo z toho sa podarí uchytiť hlavnej hrdinke Ester?  Je mladá, krásna, úspešná, zaľúbená, a predsa sa s ňou osud pohrá. Ocitá sa zrazu v centre pozornosti troch mužov... S jedným z nich je zasnúbená, z náklonnosti druhého prekvapená a ten tretí ju neodolateľne priťahuje...

   „Odrazu sa pevné prsty mužskej ruky jemne dotkli jej lakťa, postupovali smerom dolu, až po dlaň. Ten dotyk bol skúmavý, akoby hľadal oporný bod. Veľká mužská ruka našla jej útlu dlaň a skryla ju v svojej dlani. Ester bola prekvapená a zmätená, v prvom momente mala chuť vytrhnúť ruku a skryť ju za chrbát. Hlavou jej prebehla myšlienka, že niekto zneužíva situáciu, najradšej by mu za to strelila zaucho, len guráž sa kdesi stratila. Ešte stále nemala istotu, kto zviera jej ruku, ale tušila... Telom jej prebehlo čosi neidentifikovateľné, čo sa nedalo ovládnuť, zachvela sa.“

   Je len na Ester, ktorú cestu si vyberie. Splní  realita jej sny?

   Uvarte si kávičku alebo čajík, doprajte si šľahačkový zákusok, čerešňou budú čítané stránky.

K týmto typom kníh som mala určité predsudky a výhrady. Všetky sa mi zdali príliš presladené, a preto som ich ani nevyhľadávala, no povedala som si, že takýmto dielam ešte dám šancu. Mala som mierny strach, lebo od tejto autorky som ešte nič nečítala. Strach vystriedalo prekvapenie a dobrý pocit, že som si zas vybrala knihu, ktorá mi neskutočne sadla a čítala sa takmer sama.

Čo by ste robili na mieste hlavnej hrdinky? S jedným mužom je zasnúbená, druhému nectiac pomotala hlavu a tretí zas pomotal hlavu jej. Dá sa z tejto ošemetnej situácie nejako vykľučkovať? Nájsť svoje šťastie a nezraniť ani jedného z nich? Bude to uskutočniteľné alebo to prinesie aj obete? Čím všetkým bude musieť prejsť, aby bola konečne šťastná? Jedno je isté: Rozhodne nebude mať na ružiach ustlané. Život je nespravodlivý a dáva jej jednu ranu za druhou.

Hlavná hrdinka, Ester, mi bola hneď od začiatku sympatická. No niekedy som musela iba neveriacky krútiť hlavou nad jej rozhodnutiami, ktoré mali (väčšinou) za následok spleť pohrôm. Viem, v čom sa toto dielo líši od iných podobného žánru: Vôbec som nedokázala prekuknúť, čo pre nás, čitateľov, autorka nachystala a ako sa bude ďalej vyvíjať celý príbeh. Bolo až nemožné niečo vydedukovať vopred, lebo, ako aj v realite, tak aj v tejto knihe, dokáže život perfektne zamiešať karty a hlavná hrdinka sa ocitla vo víre zrád, intríg a osobných problémov, ktoré sa len tak ľahko vyriešiť nedali. Práve vďaka tomu som na nej obdivovala jej bojovnosť.

Veľmi som sa potešila tej skutočnosti, že celý príbeh rozprával vševediaci rozprávač. Už dávno som sa s ním v diele nestretla. Vedela som o hlavnej postave (a o niektorých vedľajších) skoro všetko. Poznala som súvislosti. Prečo sa rozhodli tak, ako sa rozhodli, prečo sa ocitli v tej situácii, v akej sú a aké myšlienkové pochody im prebehli hlavou, keď urobili to, čo urobili. Postavy som mala ako na dlani a mohla som si o nich dokonale vytvoriť vlastnú mienku. Párkrát nás autorka zaviedla aj do Esterinej minulosti, aby nám objasnila pár detailov z jej života.

Aj keď je táto kniha pomerne tenká, autorka do nej dokázala zahrnúť všetko, čo čitateľská duša potrebuje. Či už detailné vykreslenie postáv alebo výbornú zápletku, ktorá ohromí čitateľa natoľko, že bude iba neveriacky civieť na danú stránku a so strachom prevráti nasledujúcu. Život Ester predstavuje samé výstupy a pády, takže mierna obava, čo sa ďalej môže stať, je opodstatnená. Niekedy sa mi chcelo až kričať z toľkej neprávosti. Dej bol nabitý zvratmi, ktoré pohltili všetko, čo si hlavná hrdinka vybudovala. Ale čo ma najviac zarazilo, bolo to, že moje domnienky sa nepotvrdili ani na konci. Vôbec som si to nepredstavovala tak, ako to napokon skončilo. Ako? Dozviete sa, ak si prečítate knihu.

Toto dielo nebolo vôbec presladené ako zvyknú romány pre ženy byť. Ako som už v úvode spomínala, mala som trochu strach, že táto kniha pre mňa nebude moja šálka kávy. No veľmi som sa zmýlila. Hneď, ako som prečítala prvé stránky, sa u mňa uhniezdil pocit, že to bude dobrá oddychovka, ktorá môže ponúknuť reálny pohľad na život. A práve to sa aj stalo. Bolo to príjemné čítanie. Miestami úsmevné, miestami zas smutné. Ponúklo mi všetko, čo som potrebovala, ako čitateľ, v knihe nájsť. Troška ma mrzelo, že toho toľko zlého  Ester musela prežiť, no život taký už raz je. Bola to prvá kniha, ktorú som od tejto autorky mala možnosť prečítať a vôbec neľutujem. Určite siahnem aj po jej ďalších knihách.

Hodnotenie: 5/5

 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna.
Knihu si môžete objednať TU.

5 komentárov:

  1. od Riečanskej som čítala Nebo, peklo, raj - strašne sa mi tá knižka páčila, takže mám rozhodne naplánované prečítať si aj tento román :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak teraz žasnem ja. Táto recenzia je hotové literárne dielo. Veľmi sa mi páčila. A akoby aj nie, také hodnotenie je pre spisovateľa veľkým ocenením. Píšeme pre Vás, čitateľov a keď kniha zaujme, nelietame vo výškach, ale posúva nás to ďalej a dáva zmysel k ďalšej práci. V niektorých pasážach recenzie som si hovorila, prečo mi nenapadli také výstižné slová - tak toto by bolo vhodné do anotácie. Verte alebo neverte, ale najťažšie sa mi vždy píše anotácia na zadnú stránku knihy. Zaujať a veľa neprezradiť. Takže, milá Nathaly, ďakujem pekne za hodnotenie a idem pokračovať v písaní novej knihy :)
      Lena Riečanská

      Odstrániť
    2. Váš komentár a pochvala ma nesmierne potešili. Toto je zas veľkým ocenením mojej recenznej práce. Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Minnie, teším sa, že sa Ti páčila kniha Nebo, peklo, raj. Prajem veľa čitateľských zážitkov

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak toto bola kniha, ktorá ma vytočila do vývrtky. Nebudem tu svoje názory písať, dal som celý veľký komentár na Martinuse... a už sa k tomu nebudem vraciať... no poviem iba toľko, že táto kniha robí podľa mňa mužom absolútnu antireklamu. Pre mňa kniha, ktorá by ženu od vzťahu s mužom skôr odhovorila než reálne niečo iné. Nie je tu dokopy žiadna reálne sympatická mužská postava. Roman je neskutočne odporný chlap a snúbenec Milan ešte niečo horšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly