pondelok 19. augusta 2013

Čo je dobré, a čo nie (1)

Viem, že túto rubriku má už veľa blogov, no nedá mi to, aby som vám nedoporučila dobré knihy alebo naopak, úplne neodpísala tie zlé. Pripomínam, je to iba môj názor, takže sa s ním nemusíte stotožňovať. Chcem, aby ste zvážili aj iné pohľady na vec, lebo viem, že knihy nie sú lacná záležitosť. Na túto tému budem prispievať nepravidelne :) Dnes som si vybrala Miluj ma ironicky (kniha je zástupcom toho dobrého) a Priechod (toho zlého).
Čo je dobré
http://data.bux.sk/book/031/193/0311931/large-miluj_ma_ironicky.jpg

Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán:160

Chceli by ste vedieť ako robiť drahoty a prísť tak ku šťastiu? Ako zapôsobiť na ženy, ktoré vedia, čo je dobré? Ako zaobchádzať s mužmi, čo majú chronickú alergiu na slovo záväzky? Ako chápať nevestu v noci pred sobášom v prípade, že je to vaša bývalá frajerka? Ako zo sexu na jednu noc nerobiť traumu na celý život? Ako odpúšťať, ako žiarliť, ako nepátrať, ako nebyť idiotom a necítiť sa ako chudera? Potrebujete nutne vedieť ako milovať a neutrpieť ujmu na zdraví a emocionálnej celistvosti?
Maxim E. Matkin vám v piatej a tentoraz celkom malej knihe Miluj ma ironicky prináša niekoľko návodov na prežitie vo vzťahovej džungli, samozrejme, s ručením obmedzeným. Vo výbere z krátkych textov, publikovaných v lesklých magazínoch pre ženy, odkrýva tajomstvá mužsko-ženskej komunikácie a strategických hier. Ako bonus ponúka Príručku blafera, teda návody, ako predstierať, keď to nedokážete žiť, s ktorou sa kedysi ako autor vynoril z hlbín internetu. Pravidelné posedenia u psychoterapeuta ani v spovednici vám táto útla zbierka síce nenahradí, ale ako Priateľ na telefóne ukrytý v knižke, ktorý dokáže v pravý čas vytiahnuť ten pravý príbeh zo života, určite nesklame. A nezabudnite, že je lepšie milovať ironicky, než nemilovať vôbec.

 Môj názor: Veľmi triezvy, zábavný a poučný názor na ženskú a mužskú logiku. Situácie, ktoré v tejto knihe autor vykreslil boli z reálneho života, preto mal čitateľ tendenciu zamýšľať sa nad pravdivosťou tvrdení obsiahnutých v diele. A potom naozaj zistil, že svet práve takto funguje a autor má nesmiernu pravdu, ktorú podal dosť humornou formou. Štýl písania tohoto autora je veľmi pútavý a svojský. Rozhodne vám túto knihu odporúčam. Je to taká krásna oddychovka.


Čo je zlé
 http://data.bux.sk/book/020/107/0201076/large.jpgPočet strán: 648 strán
Väzba: pevná s prebalom väzba
Vydavateľ: IKAR  
 
Projekt Noe – tajný vládny experiment, ktorého cieľom je premeniť ľudské telo na smrtiacu zbraň. Lenže čosi sa škaredo pokazí. Dvanásť testovaných subjektov utečie a roznesie vírus meniaci ľudí na ešte nenásytnejšie, smrtiacejšie a prakticky nezničiteľné bytosti.
Trinásty subjekt, šesťročné dievča menom Amy, zachráni agent FBI. Spolu utečú do oregonských vrchov, ďaleko od civilizácie zasiahnutej katastrofálnymi dôsledkami Projektu Noe.
Priechod prináša vari až priveľmi reálnu víziu sveta, kde vládne strach a pud sebazáchovy a kde osud ľudstva možno spočíva na pleciach zvláštneho tichého dievčatka.
Ambiciózny, silný príbeh z pera oceňovaného a rešpektovaného autora Justina Cronina epickým rozmachom zahŕňa prvky katastrofy a boja o prežitie, sebaobetovania, ale i nádeje, a zaraďuje sa medzi najčítanejšie tituly leta 2010.
 
 Môj názor: Nemám rada, keď odložím knihu neprečítanú, ale u tejto to fakt nejde inak. Vôbec ma nebaví a na prvý pohľad vyzerala tak úžasne. Nechcem nejako spisovateľa degradovať, možno to nebola moja šálka kávy, ale tie zdĺhavé opisy ma mučia. Prečo musí všetko tak detailne vyrozprávať? Tróni v mojej knihovničke, ako "výstražný symbol" s nápisom NEDOČÍTANÉ! Možno sa po pár rokoch k nej vrátim, ale pre násťročného čitateľa nie je táto kniha celkom vhodná a preto by som vám ju ani neodporúčala.

7 komentárov:

  1. Obidve knihy som čítala a obidve sa mi páčili. Priechod však oveľa viac a pokračovanie Dvanástka ešte viac. Máš pravdu, nie je to čítanie pre násťročných a robíš dobre, že ju odkladáš a vrátič sa k nej niekedy v budúcnosti :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Priechod sa absolútne nechystám čítať, z recenzií som vyvodila, že to proste nebude pre mňa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrá rubrika, také stručné odporúčanie&varovanie sa vždy hodí.:) Nečítala som ani jednu z kníh a asi ani nebudem - Matkin nie je nič pre mňa obávam sa a Priechod... ehm... opisy? Nie, vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zbožňujem Matkinove knihy. Priechod sa mi najrv zdal, ako dobrá kniha na prečítanie, ale podobne ako E_V_E, aj mňa odradili recenzie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Priechod sa mi veľmi, veľmi páčil, ak prelúskneš asi 150 strán dostaneš sa k naozaj úžasnému deju :) Ale viem, že tá hrúbka a malé písmenká dosť odrádzajú :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To mi neuveríš, no ja som skončila akurát na tej 150tej strane :)

      Odstrániť
  6. Tak tá prvá kniha ma úplne zaujala s tým názvom a fakt vyzerá dobre. Idem si ju asi pridať na zoznam :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly