nedeľa 25. augusta 2013

Allen Zadoff - Chlapec Nikto

http://data.bux.sk/book/033/204/0332040/large-chlapec_nikto.jpg Vydavateľ: Fortuna Libri
Autor: Allen Zadoff
Formát: 140 x 210 mm
Rozsah: 352 strán
Väzba: tvrdá väzba
Je to tínedžer bez identity a minulosti. Dokonalý vojak, ktorý v každej situácii koná bez strachu, súcitu či hnevu.
Málokto si ho všimne a nikto mu nevenuje pozornosť. Zrazu sa objaví v novej škole, v novom meste, s novým menom a nájde si niekoľkých priateľov. Keď člen rodiny jeho nového kamaráta umrie prirodzenou smrťou, misia je splnená. Odchádza za novým cieľom.
Problém nastane, keď má za úlohu postarať sa o starostu New Yorku. Starosta mu pripomína otca a s jeho dcérou má veľa spoločného. Veľmi hlboko v ňom je totiž schované dieťa, ktorým kedysi bol, tínedžer, snívajúci p normálnych veciach, akými sú domov a rodičia, mladý muž, čo sa chce oslobodiť. Túži po týchto veciach natoľko, aby misiu sabotoval?

Máte chuť prečítať si niečo akčnejšie? Niečo, čo vás svojou dynamickosťou zdvihne zo stoličky? Niečo, čo nebude mať až taký jednoznačný koniec, na aký ste zvyknutí. Tak táto kniha je pre vás výborných riešením, pretože toto je triler pre dospievajúcich. Zaručujem vám, že ju prečítate rekordne rýchlo (ja som na to potrebovala menej, ako jeden deň) a neskutočne vás vtiahne do deja.

Hlavný hrdina sa na začiatku knihy správa ako robot. Svoje city zatlačil do úzadia, robí to, čo mu povie Program (organizácia, ktorá ho vycvičila na vojaka). Nikdy sa nezamýšľa nad mylnosťou/neomylnosťou ich rozhodnutí. Dajú mu prácu a on bez otázok urobí, čo urobiť má. Myslí iba na jedno: Dotiahnuť misiu do zdarného konca. V jeho prípade to znamená zabiť človeka, ktorý je nepriateľom štátu, bez toho, aby niekto zistil, že to bola vražda a že za ňu môže on. Potom čaká na nové pokyny a novú misiu.

Až raz, keď sa má postarať o starostu New Yorku, nestane problém. Vždy sa musí zblížiť s človekom, s ktorým je terč úzko spätý a v starostovom prípade je to dcéra, Sam, ktorá sa "Chlapcovi bez minulosti" hneď zapáči. Časom ale zisťuje, že musí zmeniť stratégiu,  ktorú má už naspamäť  nacvičenú, aby sa k nej dokázal priblížiť. Zistí, že ona je úplne iná, ako väčšina dievčat, takže po prvýkrát musí zísť zo svojej nacvičenej role. Táto misia nebude taká ľahká, ako sa domnieval.

Navyše, má k splneniu úlohy rekordne krátky čas. Zvládne to? Nepodľahne pocitom a emóciám, ktoré sa po rokoch znova objavujú? Starosta mu pripomína otca. Dokáže svoje city potlačiť a byť profesionál? A čo, ak je terčom tejto misie iná osoba? Môže sa Program zmýliť? No do cesty sa mu pripletú aj iné osoby. Osoby, o ktorých nikto nič nevie, ale oni vedia o ňom. Kto má v tom namočené prsty? Na čí pokyn ho prenasledujú?

Toto dielo je plné akcie, bitiek a zabíjania. Určite si poviete: Tento príbeh pre mňa nie je. No mýlite sa, lebo nie je všetko iba o tom. Hlavná postava sa zaoberá aj svojimi problémami a tiež sa dostáva do konfliktu sama so sebou, čo môžeme, z literárneho hľadiska, brať ako najväčší rozpor. Musí sa s tým všetkým vysporiadať, no v tomto boji, ako v ktoromkoľvek inom, musí bojovať sama. Nikto "Chlapcovi bez mena" nepodá pomocnú ruku. Je iba na ňom, či sa bude držať vychodeného chodníčka alebo z neho vybočí. Ako sa napokon rozhodne? Zvíťazí inštinkt vojaka alebo sa v ňom prebudí chlapec, ktorým býval?

Autor úžasne opísal elektroniku, ktorou Chlapec disponoval a tak vytvoril realistické dielo, v ktorom sa stále niečo dialo, aj keď sa nebojovalo. Veľmi živo vykreslil aj bitky, ktoré sa čitateľovi, pri čítaní diela, vynárali pred očami. Boli tam samé dialógy a monológy, čo zabezpečovalo, že som nenašla žiadne hluché miesta, ani stagnovanie deja. Táto kniha bola niečo na spôsob filmových trilerov, ale bola omnoho, omnoho lepšia, čo som mala možnosť zistiť hneď na prvých stránkach tohoto očarujúceho, geniálneho, krásneho diela. Jediné, čo musím autorovi vytknúť bol práve koniec. Netrpezlivo čakám na pokračovanie. Až keď som si Chlapca Nikto kúpila, zistila som, že je to séria. Naozaj neviem, ako vydržím čakanie na pokračovanie. JA CHCEM ĎALŠÍ DIEL. HNEĎ!!! Nechcem čakať.

Hodnotenie: 5/5

7 komentárov:

  1. Super recenzia!! Na knihu som sa tešila už predtým, vyhliadla som si ju ešte v originále. (koľko radosti, keď som zistila, že sa chystá preklad) Musím sa k tomu čím skôr dostať, lebo mne sa práveže veľmi páči myšlienka nájomného vraha. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Aj mňa zaujalo to, že je vrah :D Iba kvôli tomu som si ju kupovala a nesklamala ma :)

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia, chcem si to ešte viac prečítam.:O A doteraz som netušila, že je to séria.:O

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Aj ja som zostala zaskočená a ticho som bola naštvaná na samú seba, že som si znova kúpila sériu :D Jedno viem: Musím mať všetky časti, lebo ma porazí :D

      Odstrániť
  3. To si prečítala tak rýchlo? 8D
    Krásne recenzia, hneď si ma navnadila 8) Určite si to prečítam, ten námet ma už dávno zaujal a navyše bude fajn nečítať stále len dievčenské pohľady na situáciu 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečo sa tak veľmi čuduješ? :D Kniha bola úžasná a proste sa od nej nedalo odtrhnúť!!!!
      Ďakujem :)
      No, rozhodla som sa, že už budem skôr vyhľadávať knihy s hlavným hrdinom, lebo ich myšlienkové pochody sú zaujímavejšie ako dievčenské :D

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly