pondelok 12. augusta 2013

Alexandra Adornettová - Záhrobie

http://data.bux.sk/book/020/138/0201383/large.jpg 
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 280
 Väzba: pevná s prebalom
Bethany sa pomaly spamätáva z vyčíňania mocného démona Jaka Thorna. Život v mestečku Venus Cove sa vracia do starých koľají. Nikto netuší, že Jake pripravuje pomstu štýle – na Dušičky, v deň, keď sa stretáva svet mŕtvych so svetom živých, využije príležitosť a Bethany unesie do záhrobia. Milosrdný anjel však vo svete číreho zla nemôže žiť večne a je iba otázkou času, kedy dôjde k rozhodujúcemu stretnutiu medzi pekelnými a nebeskými mocnosťami. Svet stojí na pokraji apokalypsy. Ktorá strana prejaví viac odvahy v rozhodujúcich okamihoch? Nepohltia pekelné plamene nakoniec aj tú najčistejšiu lásku?
Xavier, Gabriel a Ivy sú rozhodnutí nájsť Bethany, no pekelné brány sa neotvoria pred hocikým. Pomocnú ruku musí podať aj najmocnejší archanjel Michal.
Pokračovanie sa mi čítalo ľahko. Nemusela som sa premáhať. Označila by som ju za mierne otravnú oddychovku. Že tieto veci nejdú dokopy? No očividne áno. Presvedčíte sa o tom, ak si prečítate knihu. Najviac mi tam znovu nepasovala Beth, ktorá bola asi viac tupejšia ako v jednotke. Dokonalý príklad toho, čoho by sa mali autori vyvarovať, keď "skladajú" hlavnú postavu svojho príbehu.

Najlepšie bolo na druhej časti to, že dve hrdličky sa museli (konečne) rozdeliť kvôli zlému zloduchovi Jakovi, ktorý, pekne-krásne, milého anjelika uniesol do Záhrobia (pekla). Čo tým chcel Jake dosiahnuť? Budú z toho vyvodené aj nejaké dôsledky? Ako sa bude správať anjel v pekle? Nájde sa nejaký spôsob, ako ju zachrániť? Bude toto snaženie úspešné?

Mali všetko, po čom túžili, ale chceli mať ešte viac: slobodu. Žiadne príkazy z hora. Chceli byť voľní, nezodpovedať sa nikomu. Budú nebeské mocnosti na ich strane? Nepohnevali si ich svojou márnivosťou? Ako to napokon všetko skončí? Budú oslavovať alebo smútiť?

Zo začiatku bolo dielo zas tak nechutne presladené, až som rozmýšľala, že púšťať sa do pokračovania tejto anjelskej trilógie bola chyba. Obidvaja zaľúbenci boli šťastní, že by čitateľovi mohlo prísť zle, ale na scénu prišiel Jake, moja spása, ktorý túto prehnanú idylku výrazne narušil a nič ho od jeho podlého plánu neodradilo. Ako som už minule spomínala, ani on nie je žiadna výhra, no v tomto príbehu musíte nájsť niečo, čo by vás mohlo ako-tak zaujať, lebo inak by ste sa z hlavných postáv mohli zblázniť. Sú to najnemožnejší, najhlúpejší, najnaivnejší, najneznesiteľnejší... hlavní hrdinovia, ktorých "poznám", a to mi verte: Čítala som už všeličo. Poznať myšlienkové pochody Beth (ktorých je v knihe neúrekom) je ako mučenie, neboráka, čitateľa.

Ďalším kameňom úrazu boli slová, ktoré volila autorka. Možno to bolo prekladom. Neviem. No nechcem krivdiť ani jednej, ani druhej strane. Keby to bola chyba spisovateľky, poviem iba toto: Výrazne to preháňala so zastaranými slovami, ktoré mi neboli celkom pochuti, lebo som mala pocit, že ich tam zakomponovala nasilu, aj keď to vôbec nebolo nutné. Bože, veď je to kniha pre mladých. Slangy by to mohli oživiť. Ak sa tam síce niekde nepatrnou náhodou objavili, zase to zaklincovala ďalšou vetou. A takto to išlo dokola a nie a nie sa mladému čitateľovi prispôsobiť. Som si istá, že jej staršie kolegyne by to napísali lepšie a podarilo by sa im získať si nás. Jediné, čo si môže čitateľ zobrať z tejto knihy, sú nervy v kýbli.

Mala som rada pasáže v pekle, ktoré neboli vôbec presladené. Práve naopak, peklo je peklo. Môžete si domyslieť. Možno bolo Bethany na niečo dobré, že ju Jake uniesol, lebo až tam sa začala vážne zamýšľať nad osudom ľudí a sama uznala, že bola sebecká. No toto uvedomenie si situácie bolo iba krátkodobé a za chvíľočku, sa Beth vrátila do starých koľají. Sebecká naivka a hlupaňa.

Párkrát som pozrela očkom, koľko ma toho ešte čaká a mala som aj také nutkanie pozrieť sa na koniec. No chvalabohu, že som to nespravila, lebo by ma na mieste vyrútilo. Niekomu sa môže záver tejto knihy zdať milý, no ja medzi tých ľudí nepatrím. Fakt sa to lepšie pokaziť nemohlo. Áno, viem som zlá, ale nemieniť ľudí balamutiť. Viem, že knihy sú drahá záležitosť a preto vám odporúčam, aby ste si túto trilógiu kúpili iba ak budete mať peniaze nazvyš alebo už naozaj budete trpieť nedostatkom kníh. V knihovničke sa vynímajú skvele, ale mám dojem, že to je ich jediné pozitívum.

Prečo sa k tomu takto staviam, keď som v úvode napísala, že sa to dá čítať? Áno, bolo to čitateľné, no nič svetoborné a v tom je veľký rozdiel. Čítanie týchto kníh by sa dalo oželieť a radšej by som si prečítala niečo iné, no raz som si ich kúpila, takže som sa do nich musela pozrieť. Aj keď nie s veľkým nadšením, no predsa sú za mnou a už trónia v poličke, kde mi na ne ani náhodou nezablúdi zrak, keď budem hľadať niečo na oddych. Jedine by ma rozčúlili. Skoro do posledných strán som tŕpla, čo sa stane vo vzťahu Jake a Bethany, a hrozne ma sklamalo, že... Nebudem prezrádzať kľúčovú informáciu, no nie? Ten koniec, čo sa týkal práve ich, by som s určitou námahou aj dokázala prehltnúť, no úplný záver knihy bol pre mňa strašný a neprípustný. Naozaj po tom všetkom už nie som zvedavá na posledný diel.

Táto kniha ma celkom bavila, no to som musela výrazne znížiť môj strop kvality kníh. Chcela som jej dať 2 a pol hviezdičky, no nechcelo sa mi meniť môj rebríček hodnotenia. Bol by z toho iba chaos a pri tomto diele som už aj ja zmätená. Keď sa mi niečo začalo páčiť, tak sa to pokazilo. Alebo naopak, keď to bolo pokazené až tak, že som tú knihu chcela vyhodiť von oknom, nastal zlom, pre ktorý som ju znovu rada čítala. Prosím, takže toto hodnotenie berte s rezervou. Ak sa vám zapáčila prvá časť, druhá vás môže iba prekvapiť.

Hodnotenie: 3/5

7 komentárov:

  1. Ja som na tom rovnako. Presladené až hrôza a niekedy od toho "prísť zle" nebolo u mňa ďaleko. :) Súhlasím úpne s celou recenziou, ktorá bola (znova) skvelá a pobavila ma. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa táto kniha moc páčila. Oveľa, oveľa viac ako jednotka :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Úplne skvelú recenziu si napísala, je tam všetko :) Už sa na túto knihu dlho chystám, prvá ma aj tam nezaujala, tak neviem. Ale raz si ju prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly