pondelok 5. augusta 2013

Alexandra Adornettová - Záblesk

http://data.bux.sk/book/020/138/0201382/large.jpg
VydavateľstvoIKAR 
Počet strán: 336
 Väzba: pevná s prebalom
Hoci sa v ospalom mestečku Venus Cove nikdy nič zvláštne nedeje, práve sem sú vyslaní traja anjeli – bojovník Gabriel, liečiteľka Ivy a neskúsená Bethany –, aby plnili svoje poslanie na Zemi a postavili sa proti silnejúcim temným silám. Bethany je z trojice anjelov najmladšia a viac než silám Zla musí čeliť volaniu vlastného srdca, ktoré ju priťahuje k mladíkovi Xavierovi. Láska anjela k pozemskému chlapcovi však porušuje všetky zákony neba a ani nebesá nie sú nekonečne trpezlivé. Navyše sa v mestečku nečakane zjavuje tajomný študent a každému pripomenie, že nadprirodzené sily nebývajú len láskavé a dobrotivé. A čo je najhoršie, zálusk si robí aj na Bethany, ktorá sa tak ocitá v smrteľnom nebezpečenstve.
Túto knihu som si kupovala skôr zo zvedavosti, lebo na ňu boli všelijaké ohlasy. Bola som pripravená fakt na všetko, no že to bude tak veľmi neznesiteľne presladené, to som teda neočakávala. Hneď na prvých stránkach ma zarazila naivita a tuposť hlavnej hrdinky, ktoré nemali konca kraja. Všetko by sa dalo viac-menej prehliadnuť, ale príchodom jej životnej lásky, som v mojich očiach knihu úplne odpísala.

Presladené až tak, že som si myslela, že konzistencia diela pozostáva z kila cukru. Myšlienkové pochody hlavnej postavy, Bethany, sa vždy orientovali k jej priateľovi Xavierovi, čo môže v konečnom dôsledku čitateľa znechucovať a neskutočne unudiť. Musím sa priznať, že takéto knihy neobľubujem, no ani nezatracujem a preto som každou stranou dúfala, že sa to zlepší. Jediné, čoho som sa dočkala, bolo to, keď koncentrácia lásky stúpala do rizikových hodnôt a naozaj som sa musela mierne premáhať, aby som to už konečne dočítala.

Beriem do úvahy, že spisovateľka je mladučká (čo z jej prejavu neskutočne cítiť) a ešte si asi nestihla vybrúsiť svoj štýl písania, no ja osobne si myslím, že má dosť pokrivený názor na správanie mladých ľudí. Viem, je to paradox, no tak som to vnímala ja. Jednoducho povedané: Nebola som si úplne istá, či to správanie teenagerov hraničilo s realitou. Aby som jej iba nekrivdila, do deja zahrnula aj výdobytok  modernej doby, Facebook, ale ani to nezachránilo vierohodnosť postáv. Dosť ma to mrzí, keďže viem, že autorka by nám mala byť vekovo veľmi blízka a mali by sme si rýchlo navyknúť na jej štýl písania. U mňa sa toto, bohužiaľ, nekonalo. Práve naopak: Krútila som hlavou nad jej vetnými konštrukciami a nedokázala som sa ubrániť pocitu, ktorý mi našepkával, že nevie, čo píše.

Keď som prenikla do deja, uvedomila som si, že toto určite nebude moja šálka kávy, a preto som sa už nesnažila veriť, že sa stane nejaký zázrak, aby sa mi to začalo páčiť. Na moje veľké prekvapenie, sa dejom prehnal nový študent Jake, ktorý dal nový vietor do plachiet a bol príjemným spestrením tejto nekonečnej lovestory. Nudný príbeh sa stal trošku záživnejší, no Beth stále lietala v oblakoch a nie a nie dolu, až... To vám neprezradím. Ak chcete, kúpte si knihu. Potom sa z Bethany stala viac neznesiteľná Bethany a myslela som, že naozaj tú knihu vyhodím von oknom.

Sebecká hlavná hrdinka, ktorá sa snažila stále utvrdzovať v tom, že až taká sebecká nie je. Všetko, za čím si stála, náhle prekrútila tak, že to naberalo nový význam a ja som nemala naozaj chuť čítať jej pokrivené názory na svet, jej ľutovanie (samej seba aj milého), myšlienky, aký je svet nespravodlivý, že bez Xaviera by neprežila, a ako veľmi ho potrebuje. Mala som pocit, že jej myšlienky sa stále opakujú a ubíjajú, chudáka, čitateľa svojou naivitou, ktorou Beth oplývala neskutočne. Možno keby bol dej postavený výhradne na Xavierových pocitoch, bolo by to menšie zlo, no s presnosťou to tvrdiť nemôžem. Už samotná myšlienka, že sa mám stretnúť s týmito knižnými postavami mi bola proti srsti. Keď sa objavil na scéne nebezpečný Jake, mala som pocit, že lepšie to ani byť nemôže. Síce bol najhorší záporák, akého som kedy "videla", no aspoň som bola rada, že tam bol a znepríjemňoval dvom zaľúbencom život. Áno, viem, že som zlá. No vážne sa mi inak nedá zrecenzovať túto knihu.

Uvedomujem si, že niektorým z vás sa môj názor nemusí páčiť, ale snažila som sa svoje pocity interpretovať slušnou formou. Je to môj osobný názor, za ktorým si stojím a vy ho môžete, ale aj nemusíte zdieľať so mnou. Beth bola tá najhoršia hlavná postava vôbec, nebavilo ma čítať o JEJ problémov, ako sa JEJ všetko rúca, a ako JU nebo potrestá, ako JEJ záleží na ľudoch, ale v konečnom dôsledku iba na JEJ priateľovi, ktorý by pre ŇU urobil čokoľvek. Tiež ma nebavilo čítať jej prihlúple naivné názory, ktoré ma čoraz viac vytáčali ani to, ako JEJ všetci krivdia a ONA si to nezaslúži. Táto kniha mohla mať výborný potenciál, ktorý, bohužiaľ, premrhala kvôli hlúpym myšlienkovým pochodom hlavných postáv. Ak sa vám teda páči čítať presladené dielo ako z cukru, tak neváhajte a prečítajte si ju.

Hodnotenie: 2/5

10 komentárov:

  1. Takže hlavním pozitivem této knihy je snad jen obálka :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. s tvojou recenziou úplne súhlasím, Beth som neznášala, nevedela som sa s jej správyním stotožniť, vôbec

    OdpovedaťOdstrániť
  3. "koncentrácia lásky stúpala do rizikových hodnôt" 8DDD
    Ja som čítala knihu asi pred rokom a niečo a bola to moja 1. anjelovina a keď vezmem do úvahy, že som prežila presladený Twilight, tak Záblesk mi prišiel milý 8D Zatvárala som pred hlúposťami trochu oči a čítanie ma bavilo. Paradoxne sa mi nepáčil Jake, ktorý to tam celé pokazil 8D Akurát dnes som si vypožičala z knižnice 2ku, ktorá má byť vraj ešte horšia ako 1. diel, takže som zvedavá. Určite ale chcem sériu dočítať, má dobrý nápad, len možno naozaj málo využitý potenciál. Ale ten začiatok keď Bethany všetko spoznávala sa mi veľmi páčil 8)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Dvojku práve čítam a tiež to nie je žiadny zázrak :D

      Odstrániť
  4. nemôžem inak iba súhlasiť s tým čo si napísala :D túto sériu som si rozčítala zo zvedavosti a zo zvedavosti ju asi aj niekedy dokončím ale nieje to teda nič svetoborné osobne ma netrápi ani jedna z hlavných postáv ale taký Gabriel :D inak mi je to šumák :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, môžem s čistým svedomím napísať, že vedľajšie postavy sú na príbehu najlepšie :)

      Odstrániť
  5. Tak toto je super recenzia. Už dávno som nečítala "zlý" názor na akúkoľvek knihu. (okrem svojho vlastného). :)) Takže pre mňa recenzia sama o sebe 5*. ;) A čo sa týka knihy, Jake bolo to najlepšie, čo ju stretlo. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mne sa táto moc nepáčila, naopak Záhrobie bolo úžasné, čo mňa samú prekvapilo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly