sobota 20. júla 2013

Kerstin Gierová - Zelená jako smaragd

http://www.cooboo.cz/storage/images/800x600/2805.jpg  Autor: Kerstin Gierová  
Počet stran: 416 stran 
vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
VydavateľstvoCooBoo

Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Ji i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… (pozn. Xemerius se velmi obává, že nikoliv.)

Táto recenzia môže odhaľovať kľúčové momenty z druhého dielu tejto trilógie! Odporúčam čítať až vtedy, keď už budete mať prečítanú druhú časť. 


Koniec tejto trilógie bol rozprávkový. Iba tak sa to dá opísať. Myslela som si, že veci, ktoré sme sa mali dozvedieť, sa dozvieme a nič ma už nemôže prekvapiť, no mýlila som sa. Ako sa v knihe píše: Tajomstvo v tajomstve a presne tak to bolo. Čakané a nečakané zvraty, situácie, ktoré mohol a nemohol čitateľ predvídať.

Najprv by som chcela spomenúť učiteľa Whitmana. (V predchádzajúcich recenziách sa ho nespomínala, lebo som si myslela, že ako postava v deji je nepodstatný, no znova som sa hrozne zmýlila.) On bol totižto, úplne niekým iným za koho sme ho považovali. Aké úmysly má? Budú jeho plány osožné aj pre Gwendolyn a Gideona? Ako ešte zamieša karty? Je na strana zla alebo dobra? Autorka ho úžasne vsadila do príbehu a nikto si určite nemyslel, že sa z neho môže vykľuť... Kto? Prečítajte si knihu a dozviete sa. Ten záver bol tak nečakaný, že som si vyčítala, že som na to neprišla skôr. Ale pravdupovediac sa to ani nedalo. Koniec mi vyrazil dych, snažila som sa ešte vrátiť ku knihám a pátrať po nejakých indíciách, ktoré som nepostrehla, lenže problém bol v tom, že sa tam nič nevyskytovalo. (Alebo som si nič nevšimla?) Ako som už pri prvej časti spomínala, spisovateľka nám dávala nejaké vodítka, no tie najdôležitejšie zatajovala.

Vzťah Gwen a Gideona sa dostal poriadne na pretras a Xemerius z toho mal nervy v kýbli. (Označil Gwendolyn ako izbovú fontánu a radšej sa takticky vzdialil vždy, keď začala smokliť.) Takže jediné rozptýlenie v ťažkej situácii bol práve on, vždy dokázal odľahčiť to napätie, ktoré sa tu veľmi stupňovalo.

Ak vám chýbalo viac akcie v predchádzajúcich dieloch, určite vám to vynahradí tento. Samé zvraty, zamotávanie a následné rozuzlenie deja, ktoré si vyžadovalo pozornosť čitateľa, aby mu nič neušlo. Všetko prebiehalo ku koncu tak rýchlo, že som mala pocit, že príbeh sa nachádza na húsenkovej dráhe. Milé zistenia, hrôzostrašné zistenia. Toto sa nieslo v duchu celej knihy.

Na otázky, ktoré sa postupne vynárali v celej dejovej línii sa našli odpovede. Prečo povedal Gideon, že svoju lásku iba hral? Prečo sa hrabě správa tak divne? Pre aký účel vytvoril Spoločnosť? Môže Florentská aliancia bojkotovať cestovanie v čase a aké pohnútky ju k tomu vedú? Čo je to tajomstvo, ktoré sa vyjaví, keď sa uzavrie Kruh? Konečne prídeme na zmysel tým nezmyselným rýmovačkám, ktorých mala plné zuby aj Gwen. Bude niekto v nebezpečenstve? Zmení sa nejako minulosť? A akú úlohu budú v deji zastávať Paul a Lucy? Povedia Gwendolyn pravdu? Pravdu, ktorá môže zraniť?

V tejto časti budú podnikať nebezpečné výlety do minulosti na vlastnú päsť. Obidvaja hrdinovia sa stretnú tvárou v tvár smrti vo forme.. Ale nie, toto vám neprezradím. Len vám môžem garantovať, že budete dosť prekvapení a budete hltať každú stránku, aby ste zistili, čo je vo veci. A tých záhadných tajomstiev, ktoré sa objasnili bolo neúrekom. 

Zo začiatku ma kniha moc nebavila, lebo autorka sa stále vracala do deja prvej a druhej časti a vysvetľovala súvislosti, ktoré sme už dávno vedeli. Možno to beriem z toho pohľadu, že ja som to čítala za sebou, takže som na podstatné detaily nemohla zabudnúť, no aj tak... Rozčuľovalo ma to asi do štvrtiny knihy a potom od toho chvalabohu, upustila. Toto jediné sa mi moc nepáčilo.

Záverečný diel trilógie ma veľmi nadchol. Bol proste geniálny. Dramatický, no na druhú stranu aj ružový. Celá séria mala krásny rozprávkový podtón, čo som si uvedomila až po úplnom prečítaní. Týmto knihám by ste rozhodne mali dať šancu. Sama nechápem prečo sa mi vyhýbali tak dlho, no napokon som si na ne našla čas a neľutujem. Všetkým dielom som dala plný počet hviezdičiek. No čo, keď je taká geniálna.

Hodnotenie: 5/5

2 komentáre:

  1. Súhlasím, táto séria má super nápad a skvelých hrdinov, veľmi sa mi zapáčila 8) Odporúčam ti aj film, ktorý je na uloz.to už aj s českými titulkami, ja som to videla najprv len v originále, potom aj s anglickými titulkami...som do Gideona zbláznená 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Film som videla aj ja, no veľmi ma sklamal... Kniha je proste kniha :) Filmové spracovanie bolo nejaké čudné D

      Odstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly