streda 10. júla 2013

Cassandra Clare - Nástroje smrteľníkov 2 (Mesto popola)

http://data.bux.sk/book/033/106/0331060/large.jpg
Autor:  
Jazyk:slovenský
Väzba:tvrdá s prebalom
Počet strán:408
Prekladateľ:Otakar Kořínek
Edícia:Knihy pre mladých (15+) / Knihy pre deti a mládež
Vydavateľstvo: Slovart
 
Clary si želá, aby sa jej život vrátil do normálnych koľají. Ale čo je normálne, keď je Tieňolovkyňou vraždiacou démonov, jej mama leží v kóme vyvolanej čarami a zrazu všade naokolo vidí Dolnosveťanov, ako sú vlkolaci, upíri či víly? Keby nechala tento svet za sebou, mohla by sa venovať svojmu skutočnému priateľovi Simonovi. Tieňolovci sa jej však nechcú vzdať – hlavne jej nádherne neznesiteľný brat Jace. Aby Clary zachránila svoju mamu, musí sa spojiť s nebezpečným Tieňolovcom Valentinom, ktorý je pravdepodobne šialený, určite nebezpečný a navyše je to jej otec. V New Yorku sa však dejú zvláštne veci. Niekto vraždí deti Dolnosveťanov. Je aj za týmto Valentine? A ak áno, o čo mu vlastne ide? Keď zmizne aj druhý z Nástrojov smrteľníkov – Meč – prichádza desivá Inkvizítorka, aby si posvietila na Jacea. Ako ho má Clary zachrániť?
 
 Dlho som musela premýšľať, čo napíšem. Autorka má odo mňa malé mínus za situáciu medzi Jaceom a Clary na konci knihy, ktorá ma rozladila a bola som šťastná, že knihu môžem odložiť. Ak ste si mysleli, že to nečakané odhalenie v prvom dieli bola prisilná káva, tak z pokračovania budete mať nervy na dranc a budete chcieť dielo vyhodiť von oknom. Aj napriek tomu sa mi kniha páčila, lebo autorka je úžasná. Čitateľ sa od jej kníh neodpúta až kým ich neprečíta, takže v nás dokonale vytvára knižnú závislosť po pokračovaní. Musím sa priznať, že príbeh, ktorý sa odohrával v dvojke, vo mne vytvoril protichodné pocity a ani ja neviem, ako ju mám zhodnotiť. Takže ak si budem protirečiť, tak to má tak byť.

Myslím si, že Cassandra ešte ani v tejto časti nevytiahla všetky tromfy z rukáva. Začalo to zaváňať nejakou indíciou už na začiatku knihy. Spisovateľka sa nám snaží niečo utajene objasniť, no v tejto časti sme sa to nejako nedozvedeli. Bude to jej ďalší trik, ako zmiasť čitateľa? To si nie som istá tvrdiť, ale u nej je všetko možné. Je expertka na komplikácie a zvraty a my, chudáci čitatelia, sa z toho môžme zblázniť. Dovoľujem si napísať, že táto časť bola viac "nervydrásajúca" ako prvá, čo každý postrehne hneď na začiatku. Nové postavy. Jace je namočený v problémoch a Simon sa ocitá po uši v situácii, z ktorej nie je cesty späť a bude mať pretrvávajúce následky. Toto sú iba útržky, ktoré sa tam stali a určite vás nahlodajú k prečítaniu aj druhého pokračovania tejto série.
 
Domnievať sa, že všetko sa vyrieši v tejto časti, bolo z mojej strany dosť naivné (Asi som zabudla, že táto séria má šesť dielov), no vynorili sa niektoré súvislosti a vysvetlili sa aj situácie z prvého dielu. Vo väčšine prípadov sa dej celkovo točil okolo Valentína - Jaceovho a Clarynho "starostlivého" otca, ktorý by dokázal obetovať životy svojich detí iba kvôli diabolskému plánu, ktorý sa mu spriadal v hlave. V knihe prezentoval svoj plán a pravdu tak fanaticky, že niektoré vety, ktoré vyslovil sa mi zdali príšerne šialené až detinské, čo vlastne spôsobilo to, že aj najväčšieho záporáka v deji som si obľúbila. Tešila som sa kedy sa znova objaví, lebo vždy s ním prichádzalo do príbehu prehnané napätie, ktoré malo vo väčšej miere aj fatálne následky.

Zmenila som názor aj na Simona, ktorý mi v prvej časti pekne liezol na nervy a vytáčal ma. Teraz tam bol príjemným spestreným a ocenila som jeho prítomnosť. Vo veľkej miere už nebol "prívesok" Clary, takže pasáže, ktoré tvoril sa dali zniesť. Ako som už vyššie spomínala, niečo sa stalo a on sa ocitol v problémoch, za ktoré vlastne nesie vinu aj on sám. Ale následky, ktoré to so sebou prinieslo mali v určitej miere dopad aj na dej. Dalo by sa povedať, že jeho úloha v príbehu bola priam kľúčová a to nepreháňam. Tu zastával významnejšie miesto. Bez neho by sa asi nevystupňovalo napätie, ktorým kniha oplývala.

Knihu by som zhodnotila ako poriadny "nervydrásač" a k tomu ešte návykový, takže to je ideálna vražedná kombinácia, ktorú budete čítať ako na ihlách. Budete hltať každú stránku, to vám zaručujem. Ak si vás nezískala jednotka, dajte dvojke šancu, pretože sa všetko začne komplikovať takou rýchlosťou, že sa nestihnete spamätať a je koniec knihy. Ak sa vám prvý diel páčil, neváhajte a siahnite aj po ďalšom pokračovaní. Mám pocit, že príbeh bude od knihy ku knihe čoraz lepší a Mesto popola ma v tom utvrdilo.
 
Hodnotenie: 5/5

2 komentáre:

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly