nedeľa 9. júna 2013

Veronica Rossiová - Pod vražednou oblohou

http://data.bux.sk/book/020/146/0201466/large.jpgOriginálny názov: Under the Never Sky
Počet strán: 296 strán
Väzba: pevná väzba 
Vydavateľ: IKAR 
Mesto, v ktorom žije sedemnásťročná Aria, sa volá Blaženosť. Azda preto, lebo jeho obyvatelia sú v ňom chránení pred nebezpečenstvom striehnucim mimo jeho dômyselného obranného systému. Svet sa totiž od základu zmenil: z oblohy z času na čas šľahajú ohnivé elektrické prúdy a spália všetko, čoho sa dotknú, hrozia aj epidémie smrteľných chorôb.. Napriek tomu aj tam existuje život – v podobe „divochov“ či iných záhadných tvorov. Mešťania a tí „zvonku“ sa odjakživa nenávidia...
Osudy dvoch mladých ľudí z rozdielnych svetov Arie a Sokola sa nečakane spojili, keď dievča nespravodlivo vyhostili z mesta, aby nemohlo svedčiť proti privilegovanému konzulovmu synovi. Prežila práve vďaka Sokolovi a „menejcenným“ bytostiam z voľnej prírody. Spoločne sa vydali hľadať Ariinu nezvestnú matku. Aria postupne poznáva výnimočné schopnosti svojich spoločníkov – jeden má dokonalý sluch, iný čuch, ďalší zrak – a uvedomuje si aj vlastné dovtedy neodhalené zručnosti. Naučí sa prežiť v divočine, loviť, variť, hľadať pitnú vodu, unikať pred vlkmi a odhadovať, kedy na zem opäť udrie vražedný éter z oblohy. Láska k Sokolovi ju však postaví pred ťažké rozhodnutie – má sa pridať k divochom, alebo radšej k svojej rodine a spoločne napraviť krivdu?

Čo by som napísala? No asi to, že je humorná (aj keď priznávam, že to možno nebol cieľ). Autorka zvolila komické mená pre svoje postavy: Pazúrik (Paz) alebo Sokol (Soky). Musím uznať, že toto čítanie bolo naozaj príjemné a či už mená, alebo ich skratky odľahčovali napäté situácie.


V meste Blaženosť sa všetko deje v doménach (v paralelných svetoch), ktoré sa podobajú realite. Čo sa stane, ak sa skupinka mladých ľudí rozhodne zažiť naozajstnú realitu? Realitu, ktorá môže aj zraniť? V doménach cítia iba chvíľkový pocit bolesti. Je realita odlišná? A akým spôsobom? Tieto otázky ich dovedú na zakázané územie, kde by nemali nikdy vkročiť. Rýchlo sa všetko zvrtne na tragédiu a nie sú žiadne dôkazy, kto ten zločin spáchal. Vedia to len svedkovia toho činu, ktorí nechcú povedať pravdu. No jedno dievča je jediné, ktoré má toľko odvahy, aby dala veci na pravú mieru. To sa jej však, vypomstí.

Keď Ariu vyženú z bezpečného miesta Blaženosť, aby nemohla usvedčiť konzulovho syna zo zločinu, je vystavená napospas svetu, ktorý vôbec nepozná. Vydá sa hľadať svoju matku, ktorá sa jej dlho neozvala. Cestu jej skríži Soky, ktorý tiež niekoho hľadá a spolu uzatvoria výhodný obchod pre obidve strany - pomôžu si navzájom. Najprv sa častujú "nadávkami" (no nie v tom správnom zmysle slova), potom sú z nich priatelia, napokon to prerastie v niečo väčšie.

Aria spoznáva zvláštnych ľudí, o ktorých existencii ani nevedela. Odhalí, že nie je tým, čím si myslela, že je a Sokol sa dozvedá tajomstvo, ktoré je pre neho bolestivé a šokujúce zároveň. Ako sa s týmito situáciami vyrovnajú? Zrútia sa alebo budú bojovať?
Postavy sú záhadne a zaujímavé a niekedy aj prekvapujúce. Autorka nám ich celým dejom servíruje na zlatom podnose a zároveň nám vysvetľuje, aké nadprirodzené schopnosti majú.

Hodnotenie: 5/5
 Celý dej je veľmi napínavý  a koniec čitateľa úplne odrovná. Prajem vám príjemne čítanie.

10 komentárov:

  1. Veľmi sa mi páčila kniha 8) Som strašne rada, že sa dočkáme 2. dielu, táto dystópia sa mi moc páči 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. presne, som zvedavá ako to všetko dopadne

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obálka je krásna, názov zaujímavý, ale nechystám sa na ňu, nateraz mám asi dosť všetkých týxh dystópií a fantasy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to môžeš ľutovať :D, lebo je to naozaj dobrá kniha :)

      Odstrániť
  4. Sokol. Týý, ja si vybavím toho vtáka (doprdele, ešte aj slovo "vták"...dnes mám strašne úchylný deň, to si nevšímaj) :DD Tam niekoho vraždia, niekto vykrýkne SOKOOOL! a ja hneď taký újeb. Viem si to živo predstaviť. Po zverejnení mien postáv sa nedá na knihu pozerať úplne normálnym pohľadom, veď ma určite chápeš, však? :D Ale napriek tomu to vyzerá dobre a Phanta Rei to má v akciu za 3 eurá. Možnože tam fakt pôjdem. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. aj ja som si ju kúpila za 3 eurá :D a vyplatilo sa :)

      Odstrániť
    2. Hmm, prídem tam a v náručí samé knihy za dve tri eurá. Vidíš, to vôbec ale vôbec neznie zle. :DD

      Odstrániť
    3. ja som si raz kúpila knihy do 30 euro a bolo ich šesť dokopy :D
      také nákupy mám rada :)

      Odstrániť
    4. Presne, tak! :DD ďalšie Vianoce (nerátajúc medzitým ten matkin výsluch, že ako si to ja predstavujem a prečo radšej nečítam to, čo mám doma). Uff...pôjdem do Eurovei. Dlho som nevidela kníhkupectvo. Nehovoriac o tom, že oni ma tam tiež dlho nevideli (už ma poznajú veď tam straším každý piatok). :D

      Odstrániť
  5. ja chodím do kníhkupectva iba "striedmo", ale keď tam už raz vojdem, tak odídem minimálne s piatimi knihami, takže si to dokonale vynahradím :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly