štvrtok 16. mája 2013

Nástroje smrteľníkov 1 (Mesto kostí) - Cassandra Clare

Autor:
Jazyk:slovenský
Väzba:tvrdá
Počet strán:440
Formát:13 x 21 cm
ISBN:978-80-556-0430-5
Prekladateľ:Otakar Kořínek
Edícia:Knihy pre mladých (15+) / Knihy pre deti a mládež


Pätnásťročná Clary Frayová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy – vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?

Ako iste viete, táto knižná séria sa dočká sfilmovania. Už v auguste si ju môžeme vychutnať v kinách, ale radila by som vám ju najskôr prečítať. Poznáte filmové spracovanie na námet knihy - nikdy nevystihne to pravé čaro príbehu. Z traileru sa dá vydedukovať, že scenár je skôr zameraný na akciu ako na myšlienkové pochody postáv a bola by škoda, ak by ste o ne prišli. Niektoré postavy sa chovajú inak ako sa naozaj cítia.

Ku knihe som sa dostala len tak náhodou. Anotácia bola napísaná výborne, tak som jej dala šancu. Nerada sa priznávam, ale túto knihu som rozčítala asi do tridsiatej strany, s úmyslom, že sa k nej znova vrátim. No nevrátila a zostala povšimnutá :D Naspäť k nej ma vrátila zlá nálada, že všetky knihy, ktoré som mala k dispozícii som už prečítala a už mi nijaké nezostali. Pomyslela som si, že som to s ňou predčasne vzdala a pohrúžila sa do čítania. Nemýlila som sa. Ako som skoro zistila, autorka je proste geniálna. Úplne ma to vtiahlo do deja a pokorila som možno môj osobný rekord v "rýchločítaní".

V našom svete sa nachádza skupinka lovcov démonov, Tieňolovcov, ktorá sa riadi prísnymi pravidlami: Nijaký človek o ich existencii nesmie vedieť a nikdy neublížia ľudskej bytosti. Čo sa stane, keď sa jedno pravidlo poruší? A čo keď to nie je také, ako to vyzerá? Je Clary iba obyčajné dievča?

Najväčší oriešok bola postava, dalo by sa povedať, hlavného hrdinu Jacea, ktorý vôbec nedovolil preniknúť do jeho hlavy ani čitateľovi a to bolo mätúce, ale zároveň napínavé do posledného písmena. No jeho hlášky sú na nezaplatenie. Za svojimi ironickými poznámkami niečo ukrýval. Vlastne, musíte si zvyknúť, že v tomto diele má každý nejaké tajomstvo a keď  sa prederie na povrch čitateľ stratí dych, lebo toto neočakával.

Postava, ktorá mi najviac prekážala bol Simon, najlepší kamarát Clary (hlavnej postavy). Jeho žiarlivostné výstupy voči Jaceovi ma rozčuľovali, ale nakoniec to všetko dopadlo veľmi nečakane. Dosť ma to prekvapilo, aj keď som si to mohla domyslieť, že ten koniec všetkých odrovná. Ani ten nečakaný záver vo mne nevyvolal antipatie a momentálne čítam druhý diel 

K recenzii pripájam oficiálny trailer. Možno vás navnadí na knihu alebo naopak
Hodnotenie: 5 hviezd z 5 :)


1 komentár:

  1. Ja si to chcem kúpiť v češtine, je to totiž doslova za pár eur a som presvedčená, že to bude dobré. Kniha skrátka žne chváli kam sa pozriem, nehovoriac o tom, že v Phanta Rei som si čo to prečítala a zaujalo. Raz si ju kúpim, to je samozrejmé a uvidím, či sa na tej nečakanosti s tebou zhodnem. Mám rada prekvapká, v knihách je ich pre mňa stále menej, bol by to iba bonus. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Za každý komentár som veľmi vďačná. - autorka blogu Nathaly